Начинку (наголос в даному випадку потрібно робити на перший склад) традиційно готують на Закарпатті спеціально до великоднього святкового столу…

Вперше я почула про начинке кілька років тому. Ще тоді мене зацікавив її рецепт. І ось зовсім недавно мені пощастило знати його, так би мовити, з перших вуст – безпосередньо від жителів Західної України, які приїхали погостювати до наших сусідів.
Мене так вразив їх докладний і емоційний розповідь про процес готування і про незвичайний смак цієї страви, що я вирішила неодмінно спробувати його…

І, звичайно ж, результатами своїх дослідів ділюся, дівчатка, з вами…

Що нам знадобиться для приготування начинки:


— 500 г відвареного курячого м’яса
— 300 г копченої грудинки
— 300 г курячої печінки
— 3 цибулини
— рослинна олія
— 7 яєць
— сіль і спеції

Для коржиків:

— 2,5 склянки борошна
— 1 яйце
— 70 мл кефіру або кислого молока
— ? Ч. л. соди
— щіпка солі

Рівень складності: нічого складного — просто довго
Час приготування: півдня потрібно витратити

Алгоритм пропонованих дій:

Скажу відразу, що рецепт нескладний, але досить клопіткий – тільки підготовчий етап у мене зайняв піввечора і ще годинку вранці. Але все ж інтерес до страви переміг, і зараз я зовсім не шкодую витраченого часу і сил.

Спочатку я відварила курячі гомілки – від справжніх домашніх курочок: грудки йдуть діткам на тюфтельки, а решта «запчастини» приберегаю для різних експериментів. Остиглі відварені гомілки розібрала на «чисте м’ясо».

Печіночку злегка обсмажила на олії, присолив і поперчив.

Подрібнену цибулю теж обсмажила до рум’яного кольору.

Деякий час довелося приділити приготування коржиків – з зазначених продуктів замісила тісто (як на вареники), а потім розкачати і порізавши його на шматочки, спекла їх в духовці.

Готові коржики потрібно порізати невеликими кубиками, а потім запарити їх, залити 0,5 л гарячого курячого бульйону (чимось накрити і укутати).

Тим часом половину постигла печінки пропускаємо через м’ясорубку, а решту дрібненько нарізаємо.

Грудинку теж пропускаємо через м’ясорубку.

На цьому підготовчий етап у нас закінчується – тепер потрібно з’єднати всі компоненти.

Для цього ми збиваємо яйця і додаємо грудинку і печінка (які ми пропустили через м’ясорубку.) Додаємо сіль і перчик.

Перемішуємо.

У каструлю з запареними коржиками викладаємо куряче м’ясо, порізану печінку і обсмажену цибулю.

Туди ж виливаємо суміш яєць і подрібненої грудинки з печінкою.

Залишилася сама малість – перемішати всі продукти і наповнити масою спеціальні прямокутні форми. У мене вистачило якраз на 2 таких хлібці.

Випікала начинку я більше години при температурі близько 170 градусів, під кінець прикриваючи листом фольги, щоб не підгорів верх.

З форми діставала після повного остигання.

Форму це блюдо тримає відмінно ріжеться чудово, виглядає дуже апетитно. Що ж стосується смаку, то він насправді незвичайний – описати неможливо… Потрібно лише спробувати!!!