Начинку (наголос в даному випадку потрібно робити на перший склад) традиційно готують на Закарпатті спеціально до великоднього святкового столу…
Вперше я почула про начинке кілька років тому. Ще тоді мене зацікавив її рецепт. І ось зовсім недавно мені пощастило знати його, так би мовити, з перших вуст – безпосередньо від жителів Західної України, які приїхали погостювати до наших сусідів.
Мене так вразив їх докладний і емоційний розповідь про процес готування і про незвичайний смак цієї страви, що я вирішила неодмінно спробувати його…
І, звичайно ж, результатами своїх дослідів ділюся, дівчатка, з вами…
Що нам знадобиться для приготування начинки:
— 500 г відвареного курячого м’яса
— 300 г копченої грудинки
— 300 г курячої печінки
— 3 цибулини
— рослинна олія
— 7 яєць
— сіль і спеції
Для коржиків:
— 2,5 склянки борошна
— 1 яйце
— 70 мл кефіру або кислого молока
— ? Ч. л. соди
— щіпка солі
Рівень складності: нічого складного — просто довго
Час приготування: півдня потрібно витратити
Алгоритм пропонованих дій:
Скажу відразу, що рецепт нескладний, але досить клопіткий – тільки підготовчий етап у мене зайняв піввечора і ще годинку вранці. Але все ж інтерес до страви переміг, і зараз я зовсім не шкодую витраченого часу і сил.
Спочатку я відварила курячі гомілки – від справжніх домашніх курочок: грудки йдуть діткам на тюфтельки, а решта «запчастини» приберегаю для різних експериментів. Остиглі відварені гомілки розібрала на «чисте м’ясо».
Печіночку злегка обсмажила на олії, присолив і поперчив.
Подрібнену цибулю теж обсмажила до рум’яного кольору.
Деякий час довелося приділити приготування коржиків – з зазначених продуктів замісила тісто (як на вареники), а потім розкачати і порізавши його на шматочки, спекла їх в духовці.
Готові коржики потрібно порізати невеликими кубиками, а потім запарити їх, залити 0,5 л гарячого курячого бульйону (чимось накрити і укутати).
Тим часом половину постигла печінки пропускаємо через м’ясорубку, а решту дрібненько нарізаємо.
Грудинку теж пропускаємо через м’ясорубку.
На цьому підготовчий етап у нас закінчується – тепер потрібно з’єднати всі компоненти.
Для цього ми збиваємо яйця і додаємо грудинку і печінка (які ми пропустили через м’ясорубку.) Додаємо сіль і перчик.
Перемішуємо.
У каструлю з запареними коржиками викладаємо куряче м’ясо, порізану печінку і обсмажену цибулю.
Туди ж виливаємо суміш яєць і подрібненої грудинки з печінкою.
Залишилася сама малість – перемішати всі продукти і наповнити масою спеціальні прямокутні форми. У мене вистачило якраз на 2 таких хлібці.
Випікала начинку я більше години при температурі близько 170 градусів, під кінець прикриваючи листом фольги, щоб не підгорів верх.
З форми діставала після повного остигання.
Форму це блюдо тримає відмінно ріжеться чудово, виглядає дуже апетитно. Що ж стосується смаку, то він насправді незвичайний – описати неможливо… Потрібно лише спробувати!!!