Російські щі є класичним овочевим супом, давно полюбилися слов’янськими господинями. Вони сповнені поживними речовинами, добре насичують і надають відчуття спокою і гармонії.
Раніше не було такої «розкоші», як курячий бульйон. Якщо хотіли приготувати суп, то доводилося все робити самій з нуля. У більшості випадків приготування супів починалося з тривалої варіння м’яса на кістці у великому горщику або каструлі, щоб отримати насичений і ароматний бульйон, а потім додавали інші інгредієнти. Якщо врахувати, що сім’ї, як правило, були багатодітними, то можете собі уявити, як доводилося важко жінкам з дітьми 5-7.
Але замість того, щоб готувати цей суп протягом декількох годин, можна зробити щі з фрикадельками, з допомогою яких можна швидко і зручно додати супу м’ясистості і білка.
Цей суп переповнений овочами, аромати яких надають йому глибокий смак і в той же час здоровий прозорий колір. Мені більше подобається використовувати курячі фрикадельки, але Ви, звичайно, можете приготувати фрикадельки будь-якого іншого виду м’яса. Приблизно через півгодини у Вас повинна бути каструля, наповнена супом насиченого яскравого кольору з симпатичними м’ясними кульками. Ну і давайте не забувати, наскільки це дивно смачно, що, зрештою, найважливіше.
Рівень складності: середньої складності.
Час приготування: 50 хвилин.
Для приготування щів з фрикадельками нам знадобиться:
— 2 літра води
— 3 картоплини
— половина головки білокачанної капусти
— ? — 1 столова ложка вершкового масла
— 1 велика головка ріпчастої цибулі
— 2 моркви
— 2 стебла селери;
— 2 зубчики часнику
— 3 помідора
— 1 солодкий болгарський перець середньої величини або половинка великого
Для приготування фрикадельок знадобиться:
— 0,5 кілограма курячого м’яса
— 2 скибочки білого хліба або батона
— 1/3 – ? склянки молока
— 2 столові ложки сметани
— ? Невеликої цибулини
— 1 зубчик часнику
— ? Чайної ложки солі
— ? Чайної ложки чорного меленого перцю
— суміш зелені – кріп, петрушка і зелений лук
— сметана – за смаком
Процес приготування:
Тепер можна приступати безпосередньо до приготування. Спочатку наливаю воду у велику каструлю і доводжу до кипіння. Потім додаю очищений і порізаний кубиками картоплю і дрібно нарізану капусту в киплячу воду. Приправляю все сіллю і перцем.
Тим часом, в сковороді розтоплюємо вершкове масло і додаємо очищені і нарізані цибулю, моркву, порізану селера і видавлений часник. Приправляю сіллю і перцем і смажу на середньому вогні близько 5 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
Далі в хід йдуть помідори і перець. Щоб легко і швидко очистити томати, роблю на них хрестоподібні надрізи і опускаю в окріп на 2-3 хвилини. Після такої процедури шкіра сходить добре. Додаю помідори і перець в сковорідку до інших овочів, приправляю сіллю і перцем і готую ще 3 хвилини, постійно помішуючи.
Після цього додаю овочі в каструлю з супом. Готую борщ на повільному вогні протягом приблизно 20 хвилин до тих пір, поки картопля не стане м’яким.
Поки суп вариться, можна зайнятися приготуванням фрикадельок. Для цього підсмажую білий хліб і заливаю його молоком. Замочую так на 2 хвилини, а потім протираю в кухонному комбайні. Якщо Ви використовуєте не батон, а просто білий хліб, то вистачить і одного скибочки. Батон, як правило, дуже легкий, повітряний, тому його потрібно 2 шматочки, а білий хліб більш щільний і клейкий, і двох скибочок буде занадто багато.
Для фрикадельок пропускаючи куряче м’ясо через м’ясорубку, натираю цибулю на дрібній тертці, очищаю і пропускаю через землянку 1 зубчик часнику, рублю свіжу зелень: кріп, петрушку і зелений лук. всі інгредієнти подрібнені додаю у посуд з намокшим хлібом, додаю сметану і все ретельно перемішую. Фарш для фрикадельок повинен бути дуже м’яким. Це нормально, так і повинно бути: фрикадельки вийдуть супер соковитими і ніжними.
Щоб м’ясна суміш не чіплялася до рук, змочую їх холодною водою, беру невелику кількість фаршу і формують кульку, а потім кидаю фрикадельки в киплячий суп.
Варю ще 5-7 хвилин, поки фрикадельки повністю не приготуються.
Після цього знімаю суп з вогню і подаю в порційних тарілках, посипаючи дрібно нарубаної зеленню, наприклад, кропом, петрушкою і зеленою цибулею. При бажанні в тарілку можна додати ложку сметани.
Приємного апетиту!
Щі з фрикадельками
Рекомендуємо:

Впевнена, що в кожній сім'ї є свої традиції і звичаї, в тому числі й кулінарні. ...

Сьогодні вранці до нас у гості приїхав мій батько. Це був дуже хороший ...

Розсольник у нас вдома готується нечасто. Але зовсім не через те, що його у ...

Борщ — це наша традиційна їжа. Але ось баклажани я раніше у нього не додавала. ...